Workshop Fotografische Herinneringen – 27.11.15

Hoe was het leven in Leuven een eeuw geleden? Waar sprak je af? Wat waren de drukste winkels? Welke spelletjes speelden je kinderen? Wanneer we kijken naar foto’s van de bezienswaardigheden van Leuven zijn dit enkele van de vragen die ons bezig houden. We willen dat de foto’s ons aanspreken en ons deelgenoot maken van deze herinneringen aan vervlogen tijden. We willen niet alleen zien hoe de stad er ooit uitzag, maar we willen ook meer weten over haar vroegere inwoners en hun manieren van leven.

Handelaars op het Margarethaplein. Collectie Eugène Sprengers - Stadsarchief Leuven
Handelaars op het Margarethaplein. Collectie Eugène Sprengers – Stadsarchief Leuven

Op vrijdag 27 november houdt de E-Space Photography Pilot in samenwerking met het Stadsarchief Leuven de “Workshop Fotografische Herinneringen”. We nodigen studenten en alle andere geïnteresseerden uit Leuven en omstreken uit om ons te vergezellen op een reis doorheen de tijd, langs de verhalen verborgen in ons fotografisch erfgoed. Verder wordt er ook een Wet Collodion-demonstratie gehouden, om zo terug te keren naar het heden door middel van de modernste digitaliseringstechnieken.

We zoeken naar sporen van het verleden en daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Heb je oude foto’s, negatieven of zelfs glasplaten die het vroegere leven op de straten, markten en pleinen van de stad Leuven afbeelden? Breng ze mee naar de workshop en vertel ons meer. Top digitaliseringsexpert Bruno Vandermeulen zal er zijn om je foto’s te digitaliseren door middel van de nieuwste spitstechnologie, dus breng je USB stick* mee zodat je de prachtige, gedigitaliseerde versies van jouw foto’s mee naar huis kan nemen. We vragen je enkel om de foto’s onder een CC-BY-NC licentie te plaatsen, zo sta je ons toe om de foto’s te gebruiken in een non-commerciële context voor onze publieke collecties.

Het is een ideale gelegenheid om het stadsarchief en haar fotocollecties beter te leren kennen.

Om 14:00u geeft de professionele fotograaf Frederik Van den Broeck een demonstratie van de Wet Collodion-techniek en produceert hij enkele tintypes en ambrotypes. Het Wet Plate Collodion-proces is een vroege fotografie techniek uitgevonden in 1851 door Frederick Scott Archer, en ontleent zijn naam aan de Collodion emulsie die gebruikt wordt om de platen lichtgevoelig te maken. Na deze demonstratie digitaliseert Bruno Vandermeulen deze net gemaakte tintypes en ambrotypes: zo verbinden we oudere met huidige fotografietechnologieën.

Mis deze gelegenheid niet om het verleden en het heden van de fotografie te zien samenkomen!

Programma:
 • 10:00 tot 19:00
  • Kennismaking met de fotocollecties van het stadsarchief
  • Digitaliseringsproces door de expert Bruno Vandermeulen
 • 14:00 tot 17:00
  • Wet Collodion-demonstratie door Frederik Van den Broeck
 • 17:00 tot 17:30
  • Digitalisering van een tintype of ambrotype door middel van de Wet Collodion-techniek

*aanbevolen grootte: 8GB. Anders kunnen we je de bestanden via email bezorgen.

Photographic memories_DutchP1 Photographic memories_DutchP2